/ maig 6, 2018/ Calaix de sastre, Comunicació, Periodisme

Demanar disculpes pels nostres errors és una manera de comunicar altament efectiva. No només perquè es fa públic el propòsit d’esmena, sinó perquè empatitza i apel·la directament a la part emocional de la comunicació. I sinó, que li ho expliquin als màxims directius d’Starbucks, que no els hi cauen els anells per donar la cara a la més mínima situació de perill pels seus interessos. 

Ara fa uns dies el director executiu de la companyia, Kevin Johnson,  apareixia davant l’opinió pública demanant disculpes després de la indignació que va provocar la publicació d’un vídeo on es veien dues persones negres que eren detingudes de manera arbitraria en un dels seus locals. Un vídeo amb milions de visualitzacions que malmetien la reputació guanyada lentament amb el pas del temps. Només calen uns segons per caure en desgràcia i perdre-la. Però aquesta no era la primera vegada que la companyia sortia a donar públicament la cara i afrontar el problema d’una manera directa. I segur que tampoc no serà la darrera. 

Cal dir que aquest tipus de comportament i la seva visualització en l’àmbit comunicatiu està força establert a la cultura anglosaxona. I no pas a la cultura ibèrica. El “cas Cifuentes” probablement és el més paradigmàtic dels que hem tingut recentment per avalar aquesta tesi. La presidenta de la comunitat de Madrid va ser enxampada en fals gràcies a una feina periodística de eldiario  en relació a l’obtenció del seu  Máster en Dret Autonòmic de la Universidad Rey Juan Carlos.  

La seva estratègia en comunicació va anar d’error en error, fins a la patacada final. Des de les primeres informacions aparegudes, l’estratègia de Cifuentes va ser allunyar-se del focus mediàtic.  De la mateixa manera que el propi precifuentessident del Govern Mariano Rajoy, ha aplicat en nombroses ocasions la tècnica de l’estruç o del cargol, altres polítics han seguit l’exemple i opten per amagar-se dels mitjans per no donar explicacions dels temes polèmics. Com a molt, fer rodes de premsa a través de plasma o filtrant vídeos a les xarxes socials. Sempre a l’espera que passi la tempesta i es deixi de parlar del tema. Però quan intentes guanyar temps, sense controlar l’escenari, només fas que afegir més ombres als dubtes. Molts polítics encara es pensen que la resistència té premi, i és tot el contrari. Et deixa en evidència i és una condemna anticipada.

Cifuentes se n’hauria sortit d’aplicar l’estratègia anglosaxona?

Probablement sí. cifurobaSi des del primer moment hagués triat per la transparència i per reconèixer l’error, l’oposició i l’opinió dels mitjans de comunicació no li haurien estat tant hostils, tot i que no li haurien perdonat. Però potser els seus electors si. I més els del PP, que han demostrat al llarg del temps la seva capacitat de tolerància amb els temes de corrupció. Això sí, aquesta hipòtesi només va ser vàlida fins la publicació del vídeo, uns dies després, on es veu com la presidenta Cifuentes va ser enxampada després de robar dues cremes en un supermercat. Un altre cas on la realitat supera la ficció.

Malauradament no només en comunicació cal ser honest. En política també. Els americans no li van perdonar a Bill Clinton el seu afer amb la becària Lewinski. I no per les connotacions sexuals del cas, sinó per haver mentit i haver negat la relació. Molt ens queda per aprendre encara a l’hora d’aplicar l’ètica a la nostra vida, sigui comunicant, fent política o amb qualsevol altre aspecte quotidià.

Share this Post